TeSys D kontaktör - 3P(3 NA) - AC-3 - <= 440 V 18 A - 220 V AC bobin LC1D18M7
TeSys D kontaktör - 3P(3 NA) - AC-3 - <= 440 V 18 A - 220 V AC bobin
LC1D18M7
Ürün Serisi: TeSys D
Kutup Sayısı: 3 kutup (3 NA)
Kullanım Kategorisi: AC-3
Nominal Çalışma Akımı: <= 440 V’de 12 A
Bobin Kontrol Voltajı: 220 V AC

LC1D18M7 datashett için ;
https://www.se.com/tr/tr/product/download-pdf/LC1D18M7?filename=Schneider+Electric_TeSys-Deca-Kontakt%25C3%25B6rler_LC1D18M7.pdf
Kontaktör çalışma prensibi ;
Akım elektromıknatıs içinden geçtiğinde, kontaktörün hareketli çekirdeğini çeken bir manyetik alan üretilir. Elektromıknatıs bobin, metal çekirdek bobine girdiğinde endüktans artana kadar başlangıçta daha fazla akım çeker. Hareketli kontak, hareketli çekirdek tarafından hareket ettirilir; elektromıknatısın oluşturduğu kuvvet, hareketli ve sabit kontakları bir arada tutar. Kontaktör bobin enerjisi kesildiğinde, yerçekimi veya yay, elektromıknatıs çekirdeğini başlangıç konumuna döndürür ve kontakları açar.
Alternatif akım ile enerjilendirilen kontaktörlerde çekirdeğin küçük bir kısmı, çekirdekteki manyetik akıyı biraz geciktiren bir gölgeleme bobini ile çevrilidir. Etki, manyetik alanın alternatif çekişinin ortalamasını almak ve böylece çekirdeğin iki hat frekansında vızıldamasını önlemektir.
Kontaklar açılırken veya kapanırken ark oluşumu ve buna bağlı hasar oluştuğundan kontaktörler çok hızlı açılıp kapanacak şekilde tasarlanır. Hızlı hareket sağlamak için genellikle dahili bir devrilme noktası mekanizması vardır. Ancak hızlı kapanma, ek istenmeyen açma-kapama döngülerine neden olan kontak sıçraması artışına yol açabilir. Çözümlerden biri, kontak sıçramasını en aza indirmek için çatallı kontaklar'a sahip olmaktır; aynı anda kapanacak şekilde tasarlanmış iki kontak, ancak farklı zamanlarda sıçrayarak devrenin kısa bir süre için bağlantısı kesilmeyecek ve bir ark oluşturmayacaktır.
Başka bir çeşit, hızlı şekilde art arda devreye girecek şekilde tasarlanmış birden fazla kontaklıdır. İlk temas eden ve son kopan, en büyük temas aşınmasını yaşayacak ve kontaktörün içinde aşırı ısınmaya neden olacak yüksek dirençli bir bağlantı oluşturacaktır. Ancak bunu yaparken, birincil kontağı ark oluşumundan koruyacak, böylece bir milisaniye sonra düşük bir temas direnci oluşturulacaktır. Bu teknik, yalnızca kontaktörler devreye girdiklerinin tersi sırayla ayrılırsa etkilidir. Aksi takdirde arkın zarar verici etkisi her iki kontaktör arasında eşit olarak bölünecektir.
Bu bilgiler, kontaktör için temel işlevleri ve çeşitleri hakkında genel bir bakış sağlamaktadır. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa veya belirli bir model hakkında sorularınız varsa
ve uygulama talimatları için info@zenisamuhendislik.com eposta adresinden talep edebilirsiniz.